Job alert aanmaken

In welke categorie vacatures wil je alerts ontvangen?

Functie (0 geselecteerd)

Voor welke locatie wil je job alerts ontvangen?

Locatie (0 geselecteerd)

Je solliciteert nu voor Gewoon elke dag lekker bezig zijn -

Gewoon elke dag lekker bezig zijn

bouwen solliciteer vandaag

Gewoon elke dag lekker bezig zijn

Ria verteltWijkverpleegkundige

Ria Beukenkamp is al héél lang verpleegkundige en werkt sinds 1990 bij Vierstroom Zorg Thuis. Ze is al ruim voorbij de pensioenleeftijd, maar ze zet zich nog op allerlei fronten in: van het coachen en begeleiden van wijkteams en wijkverpleegkundigen tot het vrijwilligerswerk in vele vormen. Zo verzamelt ze het hele jaar door verpleegkundige goederen om deze naar Roemenië en Oekraïne te brengen. In Roemenië heeft de stichting waar zij vrijwilliger is ook een wijkverpleegsteunpunt opgericht.

Hoe ze dat doet? “Gewoon elke dag lekker bezig zijn. Vroeger heb ik altijd fulltime gewerkt, daarna 3 dagen en even later 2 dagen. Op de overige dagen ben ik bezig voor onze stichting, samen met mijn man. We hebben samen ook 5 kinderen. Ik ben gezond en kan veel aan, dat is mijn zege.”

Alles wat wij ook hebben
Wij kwamen altijd veel in Roemenië en kwamen in contact met non-profit organisatie Caritas die graag iets wilde doen met thuisverpleging. Dat kenden ze daar helemaal niet, maar die behoefte was er gewoon. Zo was er bij de eerste zorgpost een verpleegkundige die de mensen kon helpen,  bijvoorbeeld met open wonden. Wij hebben haar geleerd hoe we dat hier in Nederland doen. Uiteindelijk heeft de stichting 7 zorgposten in dorpen geopend en 4 verpleeghuizen. Daarnaast is er een locatie waar medische spullen worden verzameld en uitgeleend. Ook vanuit ons gaan er postoelen naar toe, maar ook toiletverhogers, elleboogkrukken, ziekenhuisbedden, alles wat wij ook hebben.

Mensen helpen
Nu ben ik voorzitter van Stichting Oost-Europa Boskoop en ondersteunen Caritas, vergelijkbaar met het Leger Des Heils hier, die zich inzet voor mensen die in armoede leven en niet of niet volledig verzekerd zijn. De goederen komen uit heel Nederland, bijvoorbeeld van instellingen die spullen over hebben. Denk aan stoma’s, sondevoeding, verbandmateriaal. Mensen kunnen het ook langsbrengen of opsturen. We krijgen er ook de slangetjes, pleisters en andere toebehoren bij. Beter dan dat het in de container belandt. Daarnaast worden er kleren, meubels en kinderspeelgoed verzameld. Alles wat nodig is om iemand te helpen.

Flow
Mijn werkdag bij Vierstroom Zorg Thuis begint vaak met mail of vragen van collega’s, zo dadelijk ga ik naar Schoonhoven waar ik een wijkverpleegkundige ondersteun. Onder meer door achterstanden in zorgplannen weg te werken. Ook bespreken we casuïstiek. Hetzelfde werk doe ik  in Moordrecht, daar zetten we ons in om een team meer in hun flow te laten komen en het EVV-schap goed in te richten. Ik ben blij als ik hulp kan bieden bij een vraag of lastige situatie, want dan zijn zij blij en ik daardoor ook. Als mensen zich kwetsbaar opstellen en aan verandering durven denken, word ik helemaal blij.

Geen tijd? Dat kan niet!
Het komt ook wel eens voor dat ik een opdracht terug moet geven. Misschien heb ik dan ook zelf niet de juiste tools om iemand te inspireren. Sommige wijkverpleegkundigen zeggen steeds ik heb geen tijd. Maar geen tijd kan niet. Dan gaat er iets niet goed met de planning. Soms is er een cliënten stop nodig, geen nieuwe cliënten of alleen met een kleine hulpvraag. Of een andere structurele oplossing.  Daarbij probeer ik inzicht te geven in hoe ze kunnen werken en hun grenzen leren aangeven.

Zorgherinnering
Ik heb ooit een mevrouw tijdens haar laatste levensfase begeleid, die naast haar man helemaal niemand meer wilde zien. Zelfs haar dochters niet, omdat ze zo ziek was. Hoe ze eruit zag, wilde ze niet aan hen laten zien. Toen ik in gesprek was met haar man zij ze dat ze mij een vraag wilde stellen en toen heeft zij zich toch opengesteld. Gelukkig kon ik toch nog hulp bieden en zo ook haar man even ontlasten. Maar ik heb nog zoveel meer mooie herinneringen.

Help een handje
Wil jij ook spullen doneren aan Stichting Oost-Europa Boskoop voor Roemenië en Oekraïne? Neem dan een kijkje op www.s-o-e-b.nl

Gerelateerde vacatures

Open sollicitatie?
Wij staan altijd open voor talent.