Ik blijf werken in de wijkverpleging tot mijn pensioen
Ik blijf werken in de wijkverpleging tot mijn pensioen
Desiree werkt al ruim 15 jaar bij Vierstroom Zorg Thuis en heeft veel ontwikkelingen meegemaakt als verpleegkundige: cliënten wonen steeds langer thuis, wat meer aansturing en aanpassingen vraagt en bijvoorbeeld de inzet van slimme zorg. Ook in de manier van werken is veel veranderd. Desiree: “Vierstroom Zorg Thuis is een vooruitstrevende organisatie in deze regio”.
Zelfsturende teams
“Voordat ik bij Vierstroom Zorg Thuis (VZT) kwam werken, was het voor mij al een bekende organisatie. Het is écht een naam binnen de wijkverpleging. VZT is een vooruitstrevende organisatie en dat heb ik van dichtbij mee mogen maken. Toen ik bij VZT begon, bestonden er bijvoorbeeld nog geen zelfsturende teams. We hadden een leidinggevende en een planner. Nu is dat anders; de verantwoordelijkheid ligt in het team zelf en dat werkt fantastisch. Samen met een planner en wijkverpleegkundige vanuit de werkvloer wordt de zorg gecoördineerd. Zij kennen ook het vak, de wijk en de individuele zorg en wensen van de clienten. Dat zorgt voor kwaliteit en passende routes. De neventaken, zoals kwaliteit, scholing, teamzaken, aandachtsvelders, et cetera, worden naar interesse onder de collega’s verdeeld.”
“Zo hou ik me bezig met kwaliteit. Ik houd de MIC-meldingen bij; dus elke keer als er iets niet volgens protocol gaat, dan komt dat bij mij. Ik bespreek dat dan met de collega’s en soms ook met de cliënt erbij. We proberen continu te leren en te verbeteren, door analyseren en aanpassen aan de individuele situatie van de client en zorgen we voor goede en veilige zorg. We hebben ook een werkgroep op organisatieniveau waarin we de MIC-meldingen bespreken en kijken hoe we protocollen en processen kunnen aanpassen. Zo blijven we als organisatie ontwikkelen en houden we de kwaliteit van het werk op niveau.”
Goed werkgeverschap
“Inmiddels zijn we nu ook aan het overgaan op werken in diensten. Dit betekent geen minutenzorg meer per cliënt, maar de ruimte en vrijheid van een hele dienst om te doen wat nodig is op die dag, afhankelijk van hoe het gaat met je cliënt. Het gaat meer uit van vertrouwen in onze professionaliteit dan sturing op tijd. Hierdoor gaat de druk van het werk en staat de cliënt nog meer op één. En uiteindelijk is dat het belangrijkste en ook waarom ik bij Vierstroom Zorg Thuis (VZT) ben gaan werken: de cliënt. Het contact dat je met hen opbouwt, vaak jarenlang, de uitdagende situaties en het meedenken om samen tot de beste zorg te komen.
“Vierstroom Zorg Thuis faciliteert daar goed in. Je krijgt een elektrische fiets om naar cliënten te kunnen. Je krijgt een scholingsbudget zodat je kan investeren in je eigen professionele ontwikkeling en werk gerelateerde interesses. En we zijn natuurlijk bezig met slimme zorg, om zo meer werk uit handen te kunnen nemen en vooral ook de eigen regie te behouden. Het helpt niet alleen onze collega’s, maar ook de cliënt: er hoeft bijvoorbeeld voor medicatie niet meer elke dag iemand langs te komen. Op deze manier kunnen zij langer zelfstandig en comfortabel thuis leven.”
“Het contact dat je met de cliënt opbouwt, de uitdagende situaties en het meedenken om samen tot de beste zorg te komen: dat is waarom ik bij Vierstroom Zorg Thuis werk.”
Impact van het werk
“Het contact met de cliënten is wel bijzonder. Je maakt ze vaak jarenlang mee en kent daardoor hun hele wel en wee. Ik heb meegewerkt aan de videocampagne om te laten zien wat Vierstroom Zorg Thuis voor de mensen betekent. Ontroerend als mijn cliënt dan zegt dat hij hoopt dat ik voor hem blijf zorgen ’tot de dood ons scheidt’. Dat is toch bijzonder? Het is heel mooi en dierbaar om te zien hoe onze cliënten denken over ons werk. Dat is de impact die wij maken en daarom zal ik in de wijkverpleging blijven werken tot mijn pensioen.”