Job alert aanmaken

In welke categorie vacatures wil je alerts ontvangen?

Functie (0 geselecteerd)

Voor welke locatie wil je job alerts ontvangen?

Locatie (0 geselecteerd)

Je solliciteert nu voor Van luisterend oor tot helpende hand -

Van luisterend oor tot helpende hand

bouwen solliciteer vandaag

Machteld verteltCasemanager

Machteld werkt vol toewijding als casemanager dementie voor Vierstroom Zorg Thuis in regio Zoetermeer. Met ruim 32 jaar ervaring in de zorg, onder meer als wijkverpleegkundige, zet zij haar kennis en kunde in voor cliënten en hun naasten die te maken krijgen met deze progressieve ziekte. Zo staat ze naast de client en zijn naasten om het omgaan met het ziekteproces zo goed mogelijk te begeleiden. Ze geeft graag een kijkje achter de schermen door over haar werk te vertellen.

Machteld: “Een casemanager dementie komt in beeld na een melding van de huisarts of een specialist ouderengeneeskunde. Als casemanager dementie ben je het aanspreekpunt voor de cliënten en hun naasten gedurende het hele ziekteproces. Vanuit die rol bouw je ook echt een band op. Zo bied ik ondersteuning, begeleiding en advies op maat en help bij het regelen van de juiste zorg. Het is een uitdagende, zelfstandige functie waar geen dag hetzelfde is.

Vrije indeling met veel klantcontact
“Mijn werkdag begint met het plannen van mijn afspraken. Gemiddeld bezoek ik 5 cliënten per week bij hen thuis. Je beheert zelf je agenda, hoe je week in te plannen. In totaal heb ik 38 cliënten die ik iedere 8  tot 12 weken bezoek. Afhankelijk van de individuele zorgbehoefte is er meer of minder ondersteuning nodig. Verder heb ik regelmatig overleg met andere zorgverleners zoals huisartsen, geriaters of ook wel de rechtbank. Het werk bestaat dus grotendeels uit klantcontact. Daarnaast ben je bezig met continu schakelen om de juiste zorg te vinden, administratie en hulp bij crisissituaties”, legt Machteld uit.

Koffie en kennismaken
“Het eerste huisbezoek verloopt vaak informeel. Denk aan een kopje koffie drinken om kennis te maken. De ene client heeft op dat moment al vergevorderde dementie, waar je bij de ander het woord dementie nog niet eens mag laten vallen. Sommige cliënten zijn omringd door naasten, terwijl anderen er vrijwel alleen voor staan. Bij zo’n huisbezoek breng ik de situatie in kaart. Want hoe beter je de cliënt en de naasten leert kennen, hoe beter je aansluiting vindt binnen hun leefgewoonten. Op die manier kan je veel leed besparen door de situatie iedere keer een paar stappen voor te zijn.”

De mens achter de ziekte
“Het mooiste aan mijn werk zijn de persoonlijke relaties die ik opbouw met de cliënten en hun naasten. Het is bijzonder om te zien hoe mijn ondersteuning helpt om de echtgenoot, vader of moeder weer terug te zien die door de ziekte soms verdwenen lijkt. Ook het kunnen bieden van respijtzorg en een luisterend oor aan de naasten geeft mij ontzettend veel voldoening”, vertelt Machteld trots.

Uitdagend werk
“De complexiteit van zorgtaken en de wet- en regelgeving vormen grote uitdagingen. Zo blijft het verdrietig als je tot het uiterste bent gegaan en de cliënt uiteindelijk toch niet meer thuis kan blijven wonen. Het op tijd vinden van een passende plek om te wonen wordt steeds moeilijker gezien de toename van mensen met dementie en de afname van verpleeghuisplekken.”

Spil in het web
Machteld: “Ik vind het belangrijk om te kijken naar wat de cliënt nog wel kan en hierop in te spelen. En hoewel het soms erg lastig kan zijn, ben ik trots om de spil te zijn in het web van zorgprofessionals die samenwerken om de cliënt de beste zorg te bieden. Het onderdeel mogen zijn van een heel intiem gebeuren, de kwetsbaarheid van een gezin of huwelijk door de komst van deze ziekte, is voor mij waardevol als persoon.”

Gerelateerde vacatures

Open sollicitatie?
Wij staan altijd open voor talent.