Wondere wereld van zorgtechnologie
Wondere wereld van zorgtechnologie
Rik Rispens is verpleegkundige en één van de kartrekkers die anderen enthousiasmeert voor en helpt bij de inzet van zorgtechnologie. Ook wel bekend als digitale zorg of slimme zorg. “Mijn rol is Coördinator Slimme Zorg. Ik ben de schakel tussen wijkteams, management en MobileCare de leverancier van de hulpmiddelen. Zorgtechnologie heeft de laatste jaren echt een vlucht genomen. Het is ook mooi om te zien dat onze inspanningen resultaten opleveren.” In dit artikel vertelt Rik meer over de zorg van nu en de toekomst.
De adoptie van zorgtechnologie startte in 2019 met een pilotperiode waar 3 teams en 50 cliënten aan meededen. Dit pakte goed uit en werd verder uitgerold naar teams die enthousiast waren en het wilden uitproberen. In die periode kwam ik bij Vierstroom Zorg Thuis werken. Wat mij aansprak is dat we werken aan vernieuwingen en ook vooroplopen.
Passende zorg
Eerst ging het een beetje stroef, zoals je dat wel eens hebt met nieuwe dingen. Veel medewerkers en cliënten waren terughoudend. Cliënten in de zin van dan zie ik geen mens meer en de medewerkers dachten dan wordt mijn werk overgenomen. Dat is in beide gevallen verre van waar. Nu maakt 1 op de 5 cliënten gebruik van een of meerdere hulpmiddelen. Hiermee kunnen we zoveel mogelijk cliënten helpen op een manier die bij hen past met het aantal medewerkers dat beschikbaar is. Voor ons is dit nu een normaal onderdeel van de zorg, alle teams zijn er bekend mee en getraind. Ook al kan het stukje eigenaarschap nog groeien. Sommige teams werken heel voortvarend en andere teams hebben er meer moeite mee. Dan is er extra aandacht nodig: een mooie uitdaging.
Plug & play
Je kunt mensen meenemen door goed uit te leggen wat het inhoudt en waarom het gebeurt. Kwestie van begeleiden aan beide kanten. Gelukkig werkt onze zorgtechnologie als plug & play, waar geen technische achtergrond nodig is. Wat wel vaak wordt verwacht. Om het proces goed te begeleiden kun je de middelen samen bestellen, installeren en gebruiken. Het is ook belangrijk om het leuk te maken. Zo was er een meneer die niet wilde beeldbellen, maar hij had wel oren naar de uitslagen van zijn favoriete voetbalclub via een app. Na drie weken wilde hij het beeldbellen ook wel een kans geven en vanaf dat moment werd het regelmatig gebruikt. Bij medewerkers is het belangrijk dat zij voldoende kennis hebben, zodat zij eventuele vragen kunnen beantwoorden. Daarom krijgen medewerkers trainingen en hebben zelf ook een vraagbaak, via mij of de leverancier.
De beste hulpmiddelen
De alarmeringen staan met stip bovenaan. Bij mensen met geheugenproblemen biedt de BBrain vaak uitkomst. Dit is een digitale klok waar familie berichtjes naar kan sturen of herinneringen die hardop worden voorgelezen. Google Home is ook handig bij bepaalde herinneringen. Zo bieden diverse hulpmiddelen functies om mensen te betrekken bij hun netwerk, waaronder beeldbellen. Een andere trekpleister is het maatje: de Robin. Deze minirobot kan fysio oefeningen voordoen. De Tessa, in de vorm van een plant, was minder succesvol omdat sommige mensen deze water gingen geven wat zorgde voor kortsluiting. De Medido is ook beroemd. Deze spuugt als ware medicatiezakjes uit op de juiste tijdstippen. Verder heb je GPS-tracking om iemand te kunnen vinden en de Helpsoq voor het aantrekken van steunkousen. Al deze middelen dragen bij aan zelfstandigheid en zelfredzaamheid: zo lang en veilig mogelijk thuis wonen. Maar ook mantelzorgondersteuning.
Futuristisch ding
Hoe de zorg van de toekomst eruitziet? Dat is mooi om over te fantaseren. Een futuristisch ding is een exoskelet. Dit is een metalen skelet met een motor die iemand kan ondersteunen met bewegen. Zo kan de zogenoemde carbon hand ondersteunen bij bepaalde handelingen, van ogen druppelen tot een pak melk uit de koelkast pakken Ik hoop dat we dan veel meer mensen kunnen ondersteunen met nog betere hulpmiddelen. Daarnaast meer inzicht door goed gebruik van data over wanneer je iets wel of juist niet moet doen. In de toekomst verwacht ik dat dit soort hulpmiddelen steeds meer laagdrempelig beschikbaar komen.
Experimenteer en leer
Verder hebben we een hele mooie samenwerking met Mbo Rijnland onder de naam Het Experimenteerhuis. En campus Gouda waarmee docenten en studenten met een bus (explore lab) de wijk in gaan met de hulpmiddelen van MobileCare. In de huiselijk ingerichte containerruimte kunnen geïnteresseerden een afspraak maken om meer te horen over bepaalde hulpmiddelen. Dat wordt dan verteld door collega’s of studenten. Daar worden ook onderzoeksvragen gesteld als wat heeft Vierstroom Zorg Thuis de komende jaren nodig om medewerkers en cliënten goed te helpen bij digitale zorg, wat zou daar dan onderdeel van zijn? Daarnaast is het doel om Het Experimenteerhuis beschikbaar te maken voor publiek, bijvoorbeeld voor het meten van bloeddruk. Dat gaat om een stukje preventie.
Teamwork
Het leukste van mijn werk vind ik het zorgen dat de juiste mensen met elkaar in contact komen en problemen oplossen. Bijvoorbeeld door te sparren met de wijkteams, het management, de leverancier en andere zorgorganisaties. Dat maakt het gevarieerd. De grootste uitdaging zit in het zorgen dat de omslag in denken blijft lopen. Wij zijn er wel van overtuigd, maar het is belangrijk dat we cliënten daar in mee kunnen nemen. Zorgtechnologie is nu een vast en normaal onderdeel van het zorgproces. Zo wordt het bij de intake standaard meegenomen. Gelukkig wordt het door zeer enthousiaste (wijk)verpleegkundigen gedragen. Zij leveren veel belangrijk werk.